Museu Municipal de Nàutica del Masnou

Visita

Entrada gratuïta.
S’ofereixen visites guiades concertades per a grups i en diferents idiomes. Consulteu disponibilitat i preus.
Programa educatiu.
Accessible per a persones amb mobilitat reduïda.

Adreça

Carrer de Josep Pujadas Truch, 1A
08320 El Masnou

Accés

Amb tren: RENFE. Ocata, línia R1
Amb autobús: SARBUS. C10 Barcelona–Mataró
Amb vehicle propi: Aparcament al mateix edifici (entrada pel carrer Itàlia)

Horari

Dijous i divendres de 17 a 20 h
Dissabte d’11 a 14 h
Dies de tancament anual: 1, 5 i 6 de gener, Divendres Sant, 1 de maig, segona Pasqua, 29 de juny (Sant Pere), 24, 25, 26 i 31 de desembre. Agost.

Informació

Museu Municipal de Nàutica del Masnou
Telèfon: 935 571 830
www.elmasnou.cat/museu
museu.nautica@elmasnou.cat

El Museu Municipal de Nàutica del Masnou neix l’any 1962 a partir de l’impuls d’un grup de ciutadans conscients de la necessitat de salvaguardar el patrimoni moble local. Davant el creixement de les col·leccions i la necessitat d’una nova presentació museogràfica, el museu es trasllada a l’actual seu, que s’inaugura l’any 2001.

La major part del fons del Museu prové de les donacions i aportacions desinteressades de nombrosos ciutadans de la vila, destacant la col·lecció de Josep Emili Sala i Barbarà (1969).

L’exposició permanent

A través de l’exposició descobrirem com el mar ha sigut l’escenari i motor de desenvolupament del municipi, de canvi i de transformació humana.

El discurs se centra en l’època de major esplendor del municipi, el segle XIX, vinculada a la construcció de vaixells i el comerç marítim.

Podrem entendre el funcionament de les drassanes, conèixer les rutes comercials transatlàntiques més habituals, els productes que es transportaven, capitans i vaixells famosos, així com comprovar com era de dura la vida dins un vaixell. Fins i tot coneixerem el piadoso armador que dóna gràcies a la Mare de Déu “por haberle concedido durate 6 años, dedicarse al contrabando sin ningún impedimento”.

La Mirada Tàctil

La mirada tàctil –iniciativa de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona– és un mòdul tàctil amb explicacions en braille que permet tocar la maqueta d’un vaixell mercant, així com experimentar un episodi de tempesta a partir del relat d’un quadern de bitàcola.

Espai d’Art Cinètic Jordi Pericot

L’Espai d’Art Cinètic és l’única col·lecció permanent d’art cinètic a l’Estat i està dedicada a l’obra de Jordi Pericot (el Masnou, 1931), un dels artistes més universals del Masnou. Aquesta sala, inaugurada a finals del 2011, és fruit de la donació de l’obra més representativa de l’autor a l’Ajuntament del Masnou. A través de sis àmbits es pot recórrer la seva trajectòria artística, íntimament lligada a la seva acció pedagògica en el camp de la comunicació audiovisual, social i el disseny, primer com a director de l’escola Elisava, i després com a catedràtic de les universitats de Barcelona i Pompeu Fabra. Ha sigut un dels introductors a Espanya dels corrents de l’art cinètic i l’art òptic, tendències artístiques basades en l’estètica del moviment. L’obra de Jordi Pericot provoca en l’espectador la necessitat de bellugar-se per experimentar aquest moviment simulat per la creació d’efectes òptics.

Taller de maquetistes

El taller, gestionat per l’Associació de Maquetistes Navals del Masnou amb la col·laboració del Museu, té per objectiu fomentar la recuperació, la recerca i el coneixement en l’àmbit naval.Els seus membres col·laboren activament en les activitats educatives i en la consolidació i neteja de les maquetes de vaixells del fons del Museu.