Can Millet




Can Millet és la residència particular d’una nissaga de capitans de vaixells del Masnou, entre els quals es troba José Martí Casals. A finals del segle XIX la família encarrega la reforma de la casa a l’arquitecte Gaietà Buïgas i Monravà, autor també al Masnou de la Casa Benèfica i del monument a Colom de Barcelona.
Cal destacar la riquesa decorativa de la façana, especialment els motius florals i geomètrics que emmarquen les obertures, els esgrafiats de garlandes sota la cornisa i la balustrada calada, així com el petit pati enjardinat al davant.
El desenvolupament al municipi del comerç marítim, tant de cabotatge com transatlàntic, des del segle XVIII fins a principis del segle XX, va facilitar l’aparició d’un dels grups socials més rellevants al Masnou, els anomenats marins. Les fortunes aconseguides tant per mitjà d’aquest comerç com les generades a les Amèriques, es va reflectir en la construcció de riques residències privades. És el cas d’altres cases de capitans masnovins com Ca l’Indià –capità Gaietà Bertran– o Cal Senyor –capità F&eagrave;lix Maristany.
Actualment, Can Patatetes, com també es coneixia popularment, és una residencia particular.
Foto 1. Fotografia actual de Can Millet. Núria Duran. Fons documental: Museu Municipal de Nàutica del Masnou.
Foto 2. Detall de la balconada. Núria Duran. Fons documental: Museu Municipal de Nàutica del Masnou.
Foto 3. Coronament de la façana. Núria Duran. Fons documental: Museu Municipal de Nàutica del Masnou.
Foto 4. Motllura de les finestres. Núria Duran. Fons documental: Museu Municipal de Nàutica del Masnou.